Ovogodišnje izdanje Festivala svjetske književnosti u Hrvatsku dovodi niz velikih imena europske i svjetske književnosti koje spaja s domaćim autorima, a u brojnim popratnim programima pokazuje koliko je živa i važna književna riječ, kao i utjecaj prevoditelja koji sve to povezuje u jednu cjelinu.Najveća je novost da će se zagrebački programi uglavnom održavati u zgradi HGZ-a.

Ove će godine Festival svjetske književnosti imati u fokusu književnost španjolskog jezika, a u sklopu toga programa gostovat će nam čitav niz autora.

Festival će u nedjelju 8. rujna otvoriti jedan od najznačajnijih suvremenih autora Fernando Aramburu te će predstaviti svoj roman Patria, tematike vezane za Baskiju, koji je osvojio niz važnih španjolskih i europskih književnih nagrada, a preveden je ili se prevodi na više od 30 svjetskih jezika.

Festival dovodi više od 100 inozemnih i domaćih pisaca, književnih kritičara, znanstvenika, likovnih umjetnika i glazbenika. Oni će početkom rujna Zagreb staviti na mapu najzanimljivijih književnih centara u Europi. Autori dolaze s tri kontinenta i iz 18 zemalja.

Ulaz na većinu događaja bit će besplatan, dok se večernji programi u velikoj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda naplaćuju, a svaka ulaznica vrijedi kao vaučer za popust u Festivalskoj knjižari.

Ulaznice se mogu kupiti preko sustava Entrio ili na festivalskoj blagajni dva sata prije početka programa.

Fotografija: Unsplash